Gostilna KRZNAR

O Nas   Gostilna Krznar  Gostilna
O Nas   Gostilna Krznar  Uroš In Urška

Gostilna Krznar ni le gostinski obrat – je prostor s srcem, kjer tradicija sreča sodobnost, in kjer vsaka jed pripoveduje svojo zgodbo.

Njene korenine segajo daleč v preteklost. V mali sobi naše gostilne lahko obiskovalci ob fotografijah in zapisih začutijo utrip časa – zgodbe poslopja in ljudi, ki so tukaj nekoč živeli in soustvarjali ta poseben kraj. Ta duh preteklosti spoštujemo in z ljubeznijo negujemo še danes.

Leta 2007 se je Uroš Strmljan podal na svojo gostinsko pot in s podjetniško vizijo kupil staro gostilno Krznar. Kratek čas je pot začel skupaj s sošolcem iz gostinske šole, a sta se njuni poti kmalu razšli. Tedaj se je začela prava preobrazba – tudi osebna in poslovna – saj se mu je pridružila Urška, s katero sta gostilno prevzela z vsem srcem.

Skupaj sta ustanovila podjetje Taverna Uroška d.o.o., obnovila vsak kotiček gostilne in jo postopoma preobrazila v tisto, kar je danes: toplo, pristno domačo gostilno, ki ohranja ime Krznar kot poklon bogati zgodovini kraja.

Uroš je svoje kuharske spretnosti izpopolnjeval v najboljših gostilnah Ljubljane in okolice, a ga je vedno vleklo nazaj k domačim okusom. Danes se v Gostilni Krznar kuha tako, kot je prav – s srcem, z znanjem in s poudarkom na lokalnih sestavinah. Naše jedi so obilne, okusne in pripravljene z željo, da vas nasitijo in razveselijo.

Gostilna Krznar je danes prostor topline, družinske povezanosti in dobre domače hrane. Vabimo vas, da postanete del naše zgodbe – z vsakim obiskom jo pišemo skupaj z vami.

Posebnost, ki nas še danes odlikuje, so naše sveže pripravljene malice, ki vsak dan privabijo tudi po sto lačnih delavcev in obiskovalcev. Pridete lačni, odidete siti – in nasmejani.

Malice

Poleg vsakodnevnih malic vas v Gostilni Krznar razvajamo tudi z bogatim izborom jedi po naročilu. Naš jedilnik obsega vse od sočnega biftka – po želji medium, rare ali well done – do brezmesnih jedi, testenin, njokov, rižot in hišnih specialitet.

Posebno mesto zavzemajo jedi z žara, raznoliki solatni krožniki in tudi pridih mehiške kuhinje s chimichangami in taquitosi. Gostje pa se znova in znova vračajo po naših nežno pečenih kalamarjih in ribjih jedeh, ki se kar stopijo v ustih.

Ob koncu tedna poskrbimo tudi za sladek užitek – ob vikendih vas razveselimo z domačimi kremšnitami in torticami, pripravljenimi z ljubeznijo po starih receptih.

Jedi po naročilu

Ob sobotah in nedeljah vas razveseljujemo z izborom osmih različnih vrst kosil. Na ta način vam ponudimo širok nabor okusnih jedi, nam pa omogočimo, da vas postrežemo hitreje in bolj tekoče.

Vsako kosilo vključuje juho, glavno jed, solato in sladico – vse to po dostopni ceni. Tako se lahko brez skrbi prepustite prijetnemu druženju, okusom in domačemu vzdušju, brez dolgih čakalnih vrst in odločanja z jedilnim listom v roki.

Ljubezen do dobre hrane pa se pri nas čuti tudi pri picah. Urška, velika gurmanka in strastna ljubiteljica pic, je že dolgo gojila željo, da bi ustvarila nekaj posebnega tudi na tem področju. Uroš je zato kupil pravo šamotno peč, v kateri pice dobijo tisti pravi, hrustljav pečat.

Skupaj sta razvila svojstven recept za testo in ustvarila paleto okusov, ki so hitro postali priljubljeni med našimi gosti. Naše pice so sočne, bogate in vedno pripravljene s svežimi sestavinami – za vsak okus nekaj, za gurmane pa prava poslastica.

Zanimivosti

PRI KRZNARJU
Gostilna Pri Krznarju, danes locirana na naslovu Črni Potok 5, nosi pomembno zgodovinsko in geografsko vlogo. V starejših arhivih se naslov pojavlja kot Brezje 4 ali Črni Potok 4, saj so duhovniki pogosto zapisovali kraj cerkve namesto točne lokacije. V zemljiški knjigi se nova hišna številka 5 prvič pojavi leta 1947. Gostilna stoji na razpotju pomembnih poti: proti jugovzhodu vodi pot preko Bogenšperka v Temenško dolino, skozi dolino Črnega Potoka naprej v Vintarjevec in preko Debeškega sedla v Stično. To strateško mesto je pomenilo, da mimo Krznarjeve gostilne ni šel skoraj noben popotnik, ki je zapuščal Šmartno, ampak je skoraj vsak tod našel svoje mesto za počitek in okrepčilo.
JANTARSKA POT
Gostilna Pri Krznarju, danes locirana na naslovu Črni Potok 5, nosi pomembno zgodovinsko in geografsko vlogo. V starejših arhivih se naslov pojavlja kot Brezje 4 ali Črni Potok 4, saj so duhovniki pogosto zapisovali kraj cerkve namesto točne lokacije. V Mimo Šmartnega in širše okolice je potekala jantarska pot, ena najstarejših trgovskih poti, ki je povezovala Baltik s Sredozemljem – skozi Vače, Šmarsko in Vintarjevško dolino, Debeč, Metnaja, Stične in mimo izvirov Krke. Po njej so trgovali z jantarjem že od 7. stoletja pr. n. št. do 5. stoletja n. št.zemljiški knjigi se nova hišna številka 5 prvič pojavi leta 1947. Gostilna stoji na razpotju pomembnih poti: proti jugovzhodu vodi pot preko Bogenšperka v Temenško dolino, skozi dolino Črnega Potoka naprej v Vintarjevec in preko Debeškega sedla v Stično. To strateško mesto je pomenilo, da mimo Krznarjeve gostilne ni šel skoraj noben popotnik, ki je zapuščal Šmartno, ampak je skoraj vsak tod našel svoje mesto za počitek in okrepčilo.
ARHEOLOŠKA NAJDIŠČA
Ob poti so se razvile naselbine, kar dokazujejo najdišča na Vačah, Vintarjevcu, Viru pri Stični ter na območju Šmartna (Tčičnica, Slatna, Gradišče, Podroje itd.). Najdbe iz Vintarjevca dokazujejo bogato železnodobno naselbino in pokopališča. V rimskem obdobju so rudarili v Sitarjevcu, Jezah, Maljeku, na kar opozarja tudi nagrobnik rudarskega mojstra Christofa Brukherschmida iz leta 1537 v šmarski cerkvi.
FEVDALNA DOBA IN VALVASOR
V 17. stoletju je Janez Vajkard Valvasor kupil gospostva Bogenšperk, Lihtenberk in Črni Potok. V Slavi vojvodine Kranjske opisuje Šmartno kot prometno in obrtniško središče z veliko gostilnami (18 v enem letu), usnjarji in kovači. Šmartno je bilo takrat pomembno kopensko stičišče tovornih poti iz Litije proti Dolenjski.
DOMAČE HIŠNO IME KRZNAR
Najstarejša pisna omemba krznarja v Črnem Potoku je v Valvasorjevem urbarju, ki ga je razkril zgodovinar dr. Boris Golec. Spoznamo, da je v času okoli leta 1680 tu živel Jure Smuk, krznar, ki »služi 2 škafa ovsa, 2 kopuna, enkrat mora posoditi jezdnega konja za pot v Ljubljano.« Tako je Krznar postalo domače hišno ime. Do danes se je tu zvrstilo veliko rodov. Vsaka generacija je dodala svoj kamenček v mozaik družinske zgodbe – s krznarstvom, z delom na kmetiji, s furmanstvom in z odprtimi vrati za popotnike, s skrbjo za goste in domače. Tako ime Krznar ni le oznaka hiše, temveč pripoved o ljudeh, ki so znali s preprostostjo, toplino in delom ustvarjati nekaj, kar je preseglo čas. In ta duh ostaja – v vsakem kotičku gostilne, v vsakem pozdravu, ki ga dobiš, ko stopiš skozi vrata. Krznarjeva gostilna je bila zgodovinsko na ključni točki: na križišču poti, v obrtniško in rudarsko dejavnem okolju, v središču prometne in cerkvene zgodovine. Njena preteklost se prepleta z razvojem Šmartnega, transporta, obrti in življenja na stičišču pokrajin. Krznarjeva gostilna je več kot le hiša s tradicijo. Je dom pripovedi, ki se prenašajo skozi generacije – o poteh, ki so vodile skozi srce Dolenjske, o ljudeh, ki so tukaj ustvarjali, delali in praznovali. Je prostor, kjer zgodovina še vedno diha skozi opeko, les in zgodbe, ki jih slišimo, če prisluhnemo.
CATERING